Despre modal – combinatia de versatilitate si naturalete a textilului

Se poarta naturalul iar fibrele naturale vor fi intotdeauna dorite pentru beneficiile pe care le ofera precum: calduroase sau racoroase, absorbante sau care lasa pielea sa respire.  Totusi, sa recunoastem ca nu degeaba s-au inventat nici alte tipuri de fibre, care aduc avantaje in plus articolelor vestimentare atunci cand sunt utilizate in combinatie cu cele naturale.

In colectiile sale, Monica Tarnovean utilizeaza diferite mix-uri de materiale, pe care ea le-a identificat precum ideale pentru a fi purtate o perioada lunga de timp, versatile pentru a fi incorporate in tinute de zi sau de seara si care sa confere un sentiment de “second skin”, asa cum se numeste si brand-ul ei, de altfel.

De la Monica am aflat despre matrialul Modal si avantajele sale. Modalul provine de la celuloza copacilor de fag si din acest motiv el este considerat  prietenos mediului inconjurator, deoarece sursa sa este una regenerabila. Insa, datorita faptului ca celuloza trebuie procesata pentru a fi reconstituita in fibra vegetala, modalul se incadreaza in categoria materialelor semi-sintetice. Comparativ cu materialele sintetice, pe baza de petrol, proprietatile modalului sunt foarte asemanatoare materialelor naturale, mai ales a bumbacului, cum acesta este tot o fibra vegetala, dar extrasa din fructul plantei de bumbac. Fata de bumbac, in schimb, am aflat ca modalul este cu aproape 50% mai absorbant, nu se scamoseaza, nu se decoloreaza, nu intra la apa, este mai neted si isi pastreaza foarte bine forma si umed, daca ne prinde ploia. Ca textura, este foarte fin si moale, deci o incantare la atingere, si probabil pentru aceste motive gasim referinte ale modalului, precum materialul ‘minune’.

La combinatia de modal pe care Monica o utilizeaza in rochiile Second Skin, pentru intretinerea lor, acestea vor putea fi spalate la temperaturi joase de 30 de grade, si se vor putea usca direct pe umeras pentru a fi gata de purtare, sau, pentru o forma complet perfecta se pot calca pe alocuri, dupa cum este cazul.

Modalul este o marca inregistrata de copmania austriaca Lenzing AG, specializata in textile si fibre, mai ales in fibrele naturale obtinute din celuloza. Se pare ca modalul a prins amploare in utilizare si in Statele Unite si ne putem astepta sa-l vedem utilizat din ce in ce mai mult in viitor.

Rochie-piersica-feminina-de-zi

Rochia “Powdered Chameleonic Spice” spre exemplu, este 70% bumbac si 30% modal, material importat din Italia.


Protect-me-softly-dress-wit

 

Pe siteul Monicai, SecondSkin.me puteti afla mai multe detalii, inclusiv idei despre cum rochiile sale pot fi purtate si accesorizate in functie de fiecare ocazie.

Leave a Reply